lørdag 23. mai 2009

Forteljing av Knut K. Homme

Forteljing av Knut K. Homme

I denne oppgaven har jeg oversatt de tre første avsnittene av ”Forteljing av Knut K. Homme”.

”Maten er ikke så viktig hvis man blir mett og har nok av den, men når man først er sulten og ikke har matbiten, da er det viktigste i verden for oss. Nå for tiden, når vi går i butikken og finner frem maten i stappfulle hyller, og tenker vel de fleste mindre på hvem som skaffer maten, hva som kreves av arbeid og deres innsatsfaktor.

Men vi skal ikke så langt tilbake i tiden før en hver måtte skaffe sin egen mat selv, i hvert fall på bygda. Da var høsten avgjørende for den lange vinteren. Hverdagsmaten bestod av flatbrød og grøt, grøt og flatbrød. Men til jul måtte de ha noe flott, noe spesielt. Da dro mange til sjøs etter julefisk, dersom fisken ikke hadde vært og gytet tidligere, og fanget fisken.

Julefisken måtte helst være stor og rød, og da måtte man opp på høyfjellet. Før jul hadde folk rimelig god tid, og da kunne de være borte noen dager. Husene var kalde og dagene korte, så man måtte kle seg godt, og pakke seg i ullteppe og skinnfeller, eller sengeteppe om nettene. Med skinnet fra ilden, flakende på tømmerveggene, fulle av navn ble det fortalt mange fortellinger - de lange kvelder”.

Valle kommune ligger i Setesdal og Setesdalsmålet har i alle dager vært oppfattet som spesielt og rokkete. Mye av talemålet ligner på gammelnorsk. Et av vallemålets særpreg er formrikdommen. Substantivene har seks former, verbene er bøyd ulikt i entall og flertall, og de første taleordene ble bygd i kjønn. Uttalen av de fleste vokalene er spesiell og det kan være vanskelig å skjønne for utenbygdsfolk [http://www.vallemal.no/frames.jsp?menu=2]. Valle kommune ligger i Aust-Agder. I Aust-Agder blir dialektene snakket i en lavtone. De har ingen form for tjukk L, palatalisering eller bløte konsonanter. De bruker tungespiss-r og infinitivsendelsen er infinitiv etter jamvektsregelen. Jamvektsregelen vil si at dialekten bruker både a- og e-infinitivsendelse.

Kilder
Holen, Bjørgulv [http://www.vallemal.no/frames.jsp?menu=2] [Lesetid: 23.05.09 kl. 14:14]

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden