mandag 4. mai 2009

Øst-Telemark

Øst-Telemark


Målet i Telemark er veldig skiftende. Jeg har valgt å ta for meg dialekten i Øst-Telemark. Øst-Telemark er et distrik som utgjør den østlige delen av øvre Telemark fylke. Distriktet omfatter de seks kommunene Bø, Hjartdal, Nome, Notodden, Sauherad og Tinn.


Dialekten i Øst-Telemark har lavtone. Dialekten har også tjukk L for L og RD og R i noen ord. Grensen for tjukk L av norrønt L går fra Møsvatn til nedre del av Seljordvatn og derfra rett sørover, mens grensen for tykk L av norrønt -rð går noe lenger øst.


Øst-Telemark fra og med Lunde har gv- for hv-. Eksempler på dette er gvass og gvit. Dialektene har infinitiv etter jamvektsregelen. Jamvektsregelen vil si at dialekten veksler mellom a- og e-infinitivsendelse. Gammelt mål i Tinn har trykk og lengde på siste stavelse i jamvektsord. Eksempel: ”vytå” som betyr ”vite”.


Hele fylket med unntak av Tinn og Hovin har beholdt -r i ubestemt form flertall av substantiv. Eksempelvis hestar og viser. Dativformer brukes bare i folkeviser og stedsnavn. Fylket har -a i bestemt form av svake hunkjønnsord: visa. Den østlige og ytre delen har også -a i sterkt hunkjønn: sola, mens bygdene lenger inn har enten solæ, sole eller soli.


Personlig pronomen av første form som blir brukt er e, eg, æ og æg. Personlig pronomen av andre form som blir brukt er me og mi. Diftonger som ”veit” og ”blei” er hyppig brukt. Ikkje, inte og ente blir brukt som nektingsadverb. Dialekten har verken bløte konsonanter eller palatalisering.



Kilder

Store Norske Leksikon [http://www.snl.no/Telemark/spr%C3%A5k] [Lesetid: 04.05.09 kl. 10:25]

Wikipedia [http://no.wikipedia.org/wiki/Aust-Telemark] [Lesetid: 04.05.09 kl. 10:30]

Jomisko, Anne Lise (m.fl) 2008: Spenn. Norsk for studieforberedende utdanningsprogram Vg3. Cappelen Damm. Utgave 1. Oslo.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden